TENOR KONEOGRAFIA

Jimi Tenorin epänormaalit instrumentit on kuviteltu yhdessä Matti Knaapin kanssa. Kaksikon keksinnöt ovat musiikillisesti tehokkaita, helposti siirreltäviä ja tuotannollisesti huokeita. Tenor-koneistoa ei ole syytä sekoittaa Bonk-teollisuuden huvittavan turhiin härveleihin, sillä nämä vehkeet toimivat ihan oikeasti.

1988: SIRKKA.

Pesukoneen moottorin voimalla pyörivä jämerä, monirattainen rumpukone. Sirkkaa edelsi tuulimyllyä muistuttava jättisuuri häkkyrä, jonka siirtäminen oli ylivoimaisen hankalaa. Sopivamman kokoinen Sirkka toimi vakuuttavana rekvisiittana, iskevän soundin lähteenäja kolisteltavien öljytynnyrien telineenä. Luotettava masiina oli helppo purkaa kahteen osaan ja kasata taas kokoon. Toimintavarmuus loppui, kun moottori joutui varastelevien spurgujen kynsiin.

1989: TYÖLÄISJUMALA.

Kuusikätinen vasaramies. Sosialistista Shiva-jumalaa muistuttavan vanerihahmon osat on maalattu sävyillä, jotka heijastavat vain itsensä väristä valoa. Kulissiin suunnatun valon väriä vaihtamalla saatiin aikaan vaikutelma liikkeestä, vasaran heilumisesta. Myös jumalan takaa tulvi valoa (toisinaan peilien kautta), ja sakea savu kruunasi mahtipontisen näkymän. Lisävarusteena punalippu.

Vera

1991: VERA.

Vetopasuuna ja vanha Vera-pölynimuri kumiletkun yhdistämänä. Puhallin/rytmi-instrumenttia "soitettiin" letkua venyttelemällä kuin ilmapalloa ikään. ääntä lähti siinä määrin, että mikrofonia ei tarvittu. Tenor oppi tuottamaan Veralla myös melodioita. New Yorkissa hän rakensi sille sisarsoittimen Pikku-Vera.

Melukone

1992: MELUKONE.

Futuristi Marinettin ideoihin vapaasti perustuva veivilaatikko, joka vyötetään soittajaan. Laatikon sisällä ulvoo preparoitu walkman, jonka virta tulee polkupyörän dynamosta. Kammesta veivaaminen aktivoi dynamon ja säätelee walkmanista lähtevää meluvirtaa. Myöhemmin koneen arsenaaliin lisättiin strobovalo.1995: PIMPUTIN.

Persoonallinen rämistelysysteemi, joka oli käytetyn flipperin, peltirojulla ladattujen säilyketölkkien ja muiden äänekkäiden elementtien kombinaatio. Pimputinta soitettiin aitoon flipperityyliin, lantio seksikkäässä liikkeessä. Kytkentöjä muuttelemalla erilaisia ääniä pystyi loihtimaan lähes rajattomasti -- kunnes heteka-osuus katosi mystisesti Kaapelitehtaalta.

Liberace

1995: LIBERACE.

Käsikäyttöinen DJ-levysoitin ja rumpukone, jolla voi soittaa LP-levyn kokoisia teräskiekkoja. Neulan sijasta Liberacessa on käämejä, jotka synnyttävät hurjia bassoefektejä osuessaan reikiin ja kohoumiin. Keksijä Knaapin mukaan Liberace on kummitellut valvotuissa laboratorio-oloissa. Mukana Intervisionilla.

1997: TENORWEAR BACKDROP.

Motorisoitu viihteellinen taustakangas, joka pyörii musisoivan Tenorin takana verkkaiseen tahtiin. Sisältää illan teemoihin sopivaa "todella upeeta" kitsch-kuvastoa, kimallusta ja auringonlaskuja. Kehittelyvaiheessa.

Copyright © 1997 Like Uutiset

[Pääjuttu] [Haastattelu] [Discografia] [Filmografia][Scrapbook] [pHinnWeb]