St. Rauli - anarkistinen kerubi


Rauli Tutustuin Rauli Lauhaseen joskus 90-luvun alkupuolella, kun olin töissä paikallisessa sarjakuvaliikkeessä, joka myi jonkun verran myös underground-kirjallisuutta. Raulilla oli tapana rynnistää ovesta sisään ja kailottaa kovalla äänellä, jonka muutkin asiakkaat varmasti kuulivat: "Onko tullut uutta törkyä?!". Tällä Rauli tarkoitti kirjallisuutta ja lehtiä, jotka käsittelivät psykedeelejä tai marginaaliseksuaalisuutta eri muodoissaan, esimerkiksi Loompanicsin friikkikirjoja, genitaalien lävistystä tai Tom of Finlandin homoeroottisia kuvituksia. Työnantajaani Raulin railakas tyyli ärsytti, mutta minusta se oli vain riemukasta anarkiaa, joka piristi usein muuten värittömiä työpäiviä. Pian aloimmekin kutsua Raulia tämän lähes tavaramerkiksi muodostuneen tervehdyksen mukaan "Törkyä-mieheksi".

Raulin fyysinen habitus oli yhtä ristiriitainen kuin mies itsekin. Isokokoinen, Huittisista Tampereelle opiskelemaan tullut teekkari, joka lievästi vatsakkaine olemuksineen ja vaaleine, poikamaisesti silmien päälle repsottavine hiuksineen oli yhdistelmä hämäläistä maalaismiestä ja Huckleberry Finniä. Rauli oli varsinainen Rymy-Eetu, mutta minusta tämän anarkia ei ollut pohjimmiltaan ilkeää ja pahantahtoista, vaan hänessä oli paljon luonnonlapsen ihmettelevää, viatonta uteliaisuutta maailmaa ja sen kummallisia ilmiöitä kohtaan, joka yhdistyi terävään oivalluskykyyn ja nopeaan älliin. Armeijassa vänrikin napit hankkinut, viljellen rankanpuoleista anarkistista huumoria Netin alt.tasteless-uutisryhmässä ja harrastaen mielellään tutkimusretkiä sisäavaruuteen, lempimusiikkina progressiivinen rock ja myöhemmin jopa innostuen rave-kulttuurista ja teknobileistä, idoleinaan Tom of Finland ja Mannerheim -- Rauli ei todellakaan ollut mikään tyypillinen Teemu Teekkari, joita hän kirjoituksissaan niin herkullisesti ivaili. Minulle on jäänyt yksistä uudenvuoden teknobileistä voimakkaasti mieleen Raulin omatekoinen t-paita, johon oli painettu iskulause "Ego poijes!". "Ego pois" -ajattelu todellakin sopii erinomaisesti Raulin ajatteluun ja toimintaan keskuudessamme, joka noudattaa parhaita gonzo-perinteitä. Rauli Lauhanen on meidän pyhä narrimme ja zen-mestarimme, joka kurmuuttaa moraaliseen anukseensa tukehtuvia pikkusieluja.

Rauli Lauhasen tekstit, joita tämä on eri yhteyksissä uutisryhmiin postitellut, ovat pieniä helmiä ja ansaitsevat tulla laajemmaltikin huomatuiksi kuin Netin pienissä ja usein sisäänpäin lämpiävissä kuppikunnissa. Raulin "mininovellit" luovat purevia katsauksia 90-luvun akateemiseen maailmaan terävästi luonnosteltuine hahmoineen, joista on helppoa tunnistaa jotain hyvin tuttua, jos on vähääkään teekkareiden, humanistien tai vaikkapa kauppatieteen opiskelijoiden maailmassa liikkunut. Raulin tekstien voidaan väittää juontavan teekkarihuumorin möykkäävän karnevalistisesta perinteestä, mutta kohoavan kuitenkin tavanomaisten "pissa-kakka-seksi-viina" -örhellysten yläpuolelle, jotka ovat tulleet tutuiksi Tampin kaltaisten teekkarilehtien sivuilta, joita joka vapun alla liki maanvaivaksi muodostuneet haalariheikit meille tyrkyttävät.

Raulin henkilöhahmot ovat tietyn universaaliutensa lisäksi myös hyvin inhimillisiä ja tunnistettavia; nuoria, jotka kieriskelevät oman seksuaalisuutensa, ryhmäpaineiden, menestymisen tarpeen ja sosiaalisen pätemisen myllerryksessä sekä niissä toiveissa ja peloissa, jotka näistä syntyvät. Toki hahmot ovat karikatyyrejä, mutta hyvin terävästi hahmotettuja sellaisia ja kirjoittajalla on selkeä ja ilmeisen omakohtainen näkemys ihmisistä ja ympäristöstä, joita hän kuvailee ja asettaa eteemme. Uskallan väittää, että Rauli jopa tuntee myötätuntoa henkilöitään kohtaan, asettuu näiden nahkoihin, elää näiden maailmassa -- samalla kun viiltää näitä satiirinsa terällä. Kuinka moni meistä tunteekaan Teemun, Jebun, Tomin tai Tiinan kaltaisia hahmoja juuri omasta tuttavapiiristään? Raulin vahvuus on siinä, ettei hän ota kantaakseen mitään "poliittisen korrektiuden" taakkaa ja näin hovinarrin tavoin pitää peiliä omien naurettavuuksiemme edessä, kuten hieman kliseemäisesti voisi sanoa. Raulin teksteistä paistaa läpi niiden kirjoittaja, hyvin älykäs ihminen, joka tarkkailee maailmaa ympärillään jatkuvasti havaintoja tehden, ja jossa pieninkään yksityiskohta ei jää häneltä näkemättä. Sen vuoksi nauramme niille -- koska se on naurua, josta itkukaan ei ole kovin kaukana.

Erkki "pHinn" Rautio
Kevät 1998


Rauli Lauhanen Storybook