August 2000 Reviews


Kemialliset Ystävät: Lumottu karkkipurkki
audiotape, 2000

Dekki imaisee magneettinauhan sisäänsä ja alkaa elää omaa elämäänsä. G-voimat pakottavat kuuntelijan yhä syvemmälle sohvan poimuihin. Rähinähenget kolistelevat potkikaa-ulos -hillopurkkeja, absinttipulloja ja kuivattuja taikasieniä prahalaisessa kylmäkellarissa, jonne torakat ovat tulleet talvehtimaan ja laulamaan laulujaan. Svankmajer-68-vuosikertaa korville. Itiöt alkavat uida ja kasvaa virtsakellarissa. Ompelukoneen, sateenvarjon ja leikkauspöydän luokkakokous mullan alla, lapset kanniskelevat kadulla Brétonin pahvista leikattua kuvaa. Jokin hiipii epäilyttävästi ihon ja orvaskeden välissä. JanderZen on tehnyt sen jälleen.

The Oldie of the Month

Tilt

Scott Walker: Tilt
CD, Fontana, 1995

En näköjään saa tarpeeksi Scott Walkerin vuoden 1995 "comeback"-albumista Tilt. Monet olivat pettyneitä tähän levyyn, koska se ei ollut samanlaista John Barry kohtaa Jacques Brelin ja Sinatran eksistentialistitripillä -kamaa kuin legendaariset Scott 1-4, mutta sen sijaan äärimmäisen tuskallisen kuuloinen teos satunnaisine industrial-vaikutteineen ja kompleksisine orkestraatioineen, jossa biisien aiheet tulivat mm. elokuvaohjaaja Pasolinin murhasta ('Farmer in the City') ja Etelä-Amerikan sotilasdiktatuureista ('Bolivia '95' ikimuistoisine kertosäkeineen "Lemon Bloody Cola" voisi olla jokin Metallican hidas biisi), ja menivät välillä täyden abstraktion puolelle.

Jonkun mielestä tällainen on varmastikin tekotaiteellista paskaa, mutta jotenkin tämä albumi on jäänyt pyörimään, koska se on mahdollisimman kaukana nykyisen väkinäisestä kaikilla-on-oltava-kivaa-ja-poppia-ja-karkkia -meiningistä.

Scott laulaa korkeammalta kuin aikaisemmin, niin että äänenmuodostus kuulostaa todella tuskalliselta välillä, ja albumi on muutenkin rohkea veto, kun Walkerin olisi voinut kuvitella helposti rahastavan nykyisellä Suede/Verve -nyyhkyromantiikka-nostalgialla tekemällä vanhoja levyjään yhä uudelleen.


Copyright © 2000 Erkki Rautio. Reprinted with permission.Reviews Index

Back to 5HT