Tiskijukasta monialataiteilijaksi
Jari Nikkola, Turun Sanomat, 22 August 1999
DJ:t ja klubit eivät ole enää entisellään. Matka 1970-luvun jytärytmeistä ja peilipalloista 1990-luvun lopun monialataiteilijoiden esiinmarssiin on ollut pitkä ja yllätyksiä täynnä.
Tänään DJ:t tekevät graafista suunnittelua ja pystyttävät installaatioita. Päiväsaikaan DJ työllistää itseään uusmediassa ja mainostoimisto-AD:na, vapaa-ajan täyttää usein oman levy-yhtiön pyörittäminen. Loput liikenevästä ajasta käytetään oman elektronimusiikin tuottamiseen.
Kiivas työtahti ja intensiivinen verkottuminen ovat tuottaneet tulosta myös kansainvälisellä sektorilla. Taiteiden yössä Turun Ständissä pikavisiitillä käynyt Tommi Grönlund kuuluu alalla menestyneiden kolmekymppisten sarjaan.
Varastoista maailmalle
Itseään "epä-DJ:nä" pitävän Grönlundin ja Mika Vainion vuonna 1993 perustama Sähkö-levymerkki on kuudessa vuodessa purkanut mittavan vyyhdin suomalaista kulttuuriosaamista kohti Eurooppaa, Pohjois-Amerikkaa ja Aasiaa.
Tunnetuimpia acid house/warehouse-ajanjakson jälkimainingeissa Turussa perustetun levymerkin artisteista ovat sittemmin isoille yhtiöille maailmanlaajuiseen jakeluun päätyneet Pan Sonic ja Jimi Tenor.
Kokonaisuutena Sähköllä on vuosien varrella julkaistu alamerkit huomioon ottaen viitisenkymmentä nimikettä.
- Sähkö pyörii levy-yhtiönä omavaraisesti ja sen myydyin levy on Jimi Tenorin vuoden 1995 Europa-albumi.
- Yhtiön ei varsinaisesti voi sanoa tuottavan toimeentuloa omistajille tai artisteille, mutta merkkien ylläpitäminen ja uusien perustaminen ovat jo sinänsä niin mielekkäitä projekteja, että niihin kannattaa satsata, Grönlund toteaa.
Elektronimusiikkiin keskittyvien Sähkö-levyjen matka maailmalle starttasi mannereurooppalaisten kontaktien kautta.
Grönlundin monien saksanmatkojen yhteydessä mm. berliiniläisellä UFO-klubilla ja Hardwax-levyliikkessä solmimat suhteet poikivat myyntiä ja vaihtosopimuksia mm. Yhdysvaltoihin, jossa detroitilaisen Record Time-levyliikkeen edustajat omalla tahollaan ilahtuivat suomalaisen pikkulabelin kompromissittomasta minimalismista.
- Haluaisin korostaa musiikin levittämisessä myös turkulaisten tahojen osuutta. Jorin (DJ George Spruce) ja Marko Laineen Groovy Beat -postimyynnin merkitystä asiassa ei voi mitenkään ylikorostaa.
Kuvataiteen ja musiikin liitto
Tänään Grönlund kuittaa elantonsa erilaista taidenäyttelyistä ympäri maailmaa. Pitkällinen yhteistyö helsinkiläisen Petteri Nisusen kanssa tuotti kaksikolle vuoden nuoren taiteilijan palkinnon Suomessa vuonna 1997.
Alunperin Tampereen teknisen korkeakoulun arkkitehtilinjalla vaikuttanut Grönlund näkee edustamansa musiikin ja installaatiotaiteen liiton osana pidempää taide- ja kulttuurihistoriallista kaarta.
- Voisi ehkä sanoa, että elektronimusiikissa sovelletaan arkkitehtonisia keinoja rakennusten sijasta musiikkiin. Sarjallisuus on usein olennaista kuten myös tilan suhde ääneen.
Grönlund arvioi kuvataidepiirien olleen jo 1950-luvulta saakka kiinnostuneita elektronisen äänen ja kuvan yhdistämisestä.
Sähkö-levymerkin voi siis sanoa laajemminkin olleen looginen jatkumo koko vuosisataa koskettaneelle kaarelle, jossa matkaan mahtuvat virtaukset italialaisesta futurismista 1950-luvun konkreettiseen musiikkiin ja 1980- ja 1990-lukujen DJ-kulttuuriin.
Kuvataidepiirien innostus aiheeseen tuo joskus esiin yllättäviäkin näkemyksiä.
- Taannoin eräässä julkaisussa valittiin Mika Vainio sadan tärkeimmän elossa olevan kuvataiteilijan joukkoon, Grönlund yllättää.
Alueellisuudella ei merkitystä
Viimeiset kaksi vuotta Barcelonassa vaikuttaneen Tommin näyttelytoiminnan saralla on jatkoa tiedossa vuonna 2000, jolloin Nisusen ja Grönlundin kädenjälkeä on nähtävissä mm. Helsinki 2000 -projektin yhteydessä.
Helsinki 2000 -projektin ohella Grönlund on rakentamassa näyttelyitä myös Oxfordiin ja Pariisiin.
Kontakteja ollaan edelleen ylläpitämässä myös Tukholmaan, jonka Andrehn-Schiptjenko -galleriassa kaksikko jo viime syksynä piti yksityisnäyttelyn. Runsas skandinaavinen kiinnostus on tuomassa Grönlundia meksikolaisine vaimoineen myös vakituisesti takaisin Suomeen.
Julkaisurintamalla tuoreimmat uutiset koskevat Jimi Tenorin ja Edward Wesalan City Of Women-yhteisprojektin ja Suicide-legenda Martin Revin soololevyn Strangeworld julkaisua Sähkö-merkillä.
Grönlund pitää helsinkiläiskontaktiensa kanssa yllä myös Sähköä astetta tanssittavampaan materiaaliin keskittynyttä Keys Of Life -merkkiä.
Vaikka suomalaisen klubimusiikin sanotaan elävän Englannissa ja Manner-Euroopassa kiivainta trendivaihettaan, ei Grönlund halua korostaa alueellisuuden merkitystä klubiyhteisössä.
- Alkuun suomalaisten julkaisujen yhteydessä haluttiin aina puhua pimeydestä ja masennuksesta ja minimalismista ja niin edelleen, mutta en itse osaa pitää alueellista vaikutusta musiikissa kovin suurena.
- Tällä hetkellä nosteessa on suomalainen housemusiikki mutta mielestäni se ei eroa mitenkään muissa maissa tuotetusta housesta. Hyvä musiikki on aina hyvää musiikkia, on se sitten tuotettu missä tahansa. Näin myös laadukkaan suomalaishousen suhteen.
Takaisin pikkuklubeille
Vuosien 1989-90 turkulaisen Hyperdelic Housersin riveissä DJ-uransa startannut Tommi "TG" Grönlund on muun ikäluokkansa ohella ehkä jo kiivaimman rave-vaiheensa läpikäynyt, mutta tämä ei näyttäisi vähentävän ainakaan nuoren sukupolven kiinnostusta alan pioneerivaiheen aikaansaannoksiin.
Käytännön tasolla tämä konkretisoituu levykaupoissa ja divareissa, jotka kirjaimellisesti revitään tyhjiksi 1980-luvun loppupuolen tuotoksista Detroit-teknoineen ja Chicago-houseineen.
DBTL:n Teknotunneli-projekti puolestaan todisti jo kymmenvuotiseksi ehtineen "ravikulttuurin" elävän edelleen voimakkaana nuoren yleisön keskuudessa.
- Itse nautin nykyään soittamisesta pienissä klubeissa. Pienten keikkojen yhteydessä ei voi puhua rahan ansaitsemisesta, mutta tärkeintähän on viihtyminen ja hauskanpito.
- Kaikki mitä tarvitaan on syvä bassline, imevä komppi ja sielukkaat vokaalit, klubitoiminnan alkuperäistä hauskanpitopuolta alleviivaava Grönlund tähdentää.
Copyright © 1999 Turun Sanomat. Reprinted by permission.
[Scrapbook] [pHinnWeb] [FinnScene] [FinnDiscog] [FinnContacts] [FinnScene - Early Years] [5HT] [Links] [FAQ]