Sähkö Recordings
Heikki Huhtanen, Frantic Mag 8, kesä 1994
Helsinkiläinen levy-yhtiö Sähkö on eräs kiinnostavimpia technohenkisiä lafkoja, johon olen törmännyt. Liiankin tyypillisen happopaukutuksen sijaan yhtiö pyrkii tukemaan kokeellisempia luovia kykyjä, mistä syystä Sähkön levyt erottautuvat edukseen suuntauksen valtavirrasta. Mies Sähkön takana on Tommi Grönlund. Hän on levy-yhtiön johtohahmo, mutta ei vastaa levyillä olevasta musiikista esittävänä osapuolena.
Sähkö on julkaissut viisi 12-tuumaista, joista kolmella musisoi herra nimeltään Mika Vainio, sekä yhden cd:n, joka sekin on Vainion käsialaa. Kahdesta jäljelle jäävästä vinyylistä ensimmäisellä kuulijoita viihdyttää Mika Vainion ja JS16:n muodostama Orchestra Guacamole-yhtye, toisella taas nimeä Hertsi käyttävä henkilö.Yhtiön ensimmäinen ja toinen tuotos olivat Mika Vainion taiteilijanimellä Øm tekemät levyt Röntgen ja Kvantti. Levyt saivat saksalaisen Frontpage-lehden haastattelussa täydet pisteet, ja itse asiassa samainen lehti muisti arvostelussaan mainita maamme korkeat itsemurhaluvut. Vainio on tehnyt musiikkia vuodesta 1981 lähtien, ja alun perin hänen tärkeimmät vaikutteensa olivat varsin kokeellisia: Throbbing Gristle, Einstürzende Neubauten, Brian Eno, John Cage sekä kaikenlainen teollisuusmeteli. 80-luvun lopulla Turussa acid house -liike sai jalansijaa, ja Vainio lyöttäytyi yhteen Pertti Grönholmin kanssa perustaen numerossamme 6 esitellyn Corporate 09:n. Tämä kokoonpano teki maxin ja cd:n, minkä jälkeen miesten tiet erosivat.
Mika Vainio on soolotuotoksissaan keskittynyt lähinnä kokeelliseen elektroniseen minimalismiin. Acidhenki on kuitenkin ollut melko kaukana miehen tuotoksista, kunnes Sähkön viides tuotos, nimellä Philus julkaistu pH-ep, ilmestyi. Tommi on sanonut levyn olevan Sähkön ainoa acid-levy, ja Frontpagen arvostelussa ihmeteltiinkin, onko Sähkö siirtynyt ylikaupalliseen "happoa hapon vuoksi" -suuntaukseen, mutta hiljattain julkaistu cd Metri sai kaikki yhtiön ystävät huokaamaan helpotuksesta. Vaikka cd sisälsikin pH:lla julkaistun biisin Kuvio uudelleen käsiteltynä, on mukana myös kappaleita, joista mieleen tulee esim. varhainen Tangerine Dream, John Cage tai Brighter Death Now.
Sähkön kolmas tuotos, Orchestra Guacamolen SAAB 96-ep on herättänyt ihmetystä ja huvittuneisuutta suunnalla jos toisella. Citymarket-urkujen ja teknokomppien yhdistelmä kuulostaa aluksi oudolta ja jopa vieraalta, mutta pian osoittautuu varsin hauskaksi. Neljäntenä ilmestynyt Kohina on 17-vuotiaan Hertsin luoma teos, jota on kutsuttu "ääriminimalistiseksi experimental-ambientiksi".
Sähkön levyt herättävät huomiota myös kansillaan, jotka -- kuten levyjen nimetkin -- edustavat teollisen muotoilun riemuvoittoja ollen nihilistisen yksivärisiä. Röntgen ja Kvantti julkaistiin kirkkaissa hopeanvärisissä kansissa, SAAB 96:n keltaisia kansia koristaa ainoastaan levyn nimikkologo, Kohinan kannet ovat mustat lukuun ottamatta vähän tulitikkuaskia isompaa boksia keskellä. Philuksen valkoisia kansia koristavat vain pieni, hyvin virallisen näköinen infolaatikko sekä parin tuuman korkuinen vanha kuva kirjailija William Burroughsista. Tommi Grönlund on maininnut suosikkiklubikseen Mugwumpin, joka on samalla eräänlainen Burroughsin ihailijakerho. Kyseisellä klubilla soitetaan ainoastaan Zoviet Francen ja Hafler Trion tyylistä teollisuusmeteliä. Metristä on julkaistu kaksi eri versiota, joista ensimmäinen ja harvinaisempi ruskeassa, levy-yhtiön logolla varustetussa kirjekuoressa ja toinen tylyssä uusiopahvikuoressa. Levyjen kannet on tehty käsin, ja levyjä on painettu 600 kappaletta kutakin.
Kotimaan menekistä kertoo jotain se, että levyistä 95 prosenttia menee ulkomaille. Kysyttäessä määritelmää Sähkö-stylesta Tommi vastaa, ettei mitään yksittäistä tyyliä ole; on useita tyylilajeja, jotka vaihtelevat jatkuvasti. Tämän toteamuksen perusteella voimme vain jäädä mielenkiinnolla odottelemaan yhtiön uusia tuotoksia. Luvassa on ainakin Sinuksen ep Panasonic sekä mahdollisesti uutta materiaalia Orchestra Guacamolelta.
Contact: Sähkö Recordings, Rehbinderintie 3. 00150 Helsinki, Finland. [Tämä osoite ei ole enää voimassa / this address is not valid anymore. -ER]
Copyright © 1994 Frantic Magazine
Back to Scrapbook.