reVIEWs

MELKEIN OIKEAA FANIKULTTUURIA

Sami Pennanen: DISCOUNTERINTELLIGENCE PHASE 2
10.2.2002 saakka Kluuvi Galleriassa
Unioninkatu 28 B. 4krs Sisäpiha.
Ti-La 11-17 Su 12-16.

Kuvitteellisten julkkisten, tuotteiden tai fanikulttuurien ympärille pystytettyjä näyttelyitä on viime aikoina näkynyt useampiakin. Sami Pennasen Discounterintelligence vaikuttaa ensin yhdeltä niistä.

Pennanen kuitenkin on itse myös muusikko, ja tavallaan oikeita ovat myös "faniyhteisön" versioimat Unidentified Sound Objects -tuotteet, sillä ne ovat eri ihmisten tekemiä, vaikkakin näyttelyä varten pyydettyjä.

Mukana on rock-oheistuotteiden tyypillistä kuvastoa pääkalloineen ja niitteineen. Sellaisesta löytyy selkein viite musiikkialakulttuuriin - mutta ennemmin rockiin, kuin tälläiseen konemusiikkiin, epämääräisiä tunnelmia luoviin "ääniobjekteihin". Paremmin Pennasen musiikkia tuntuvat kuvittavan erikoisemmat sovellukset, sellaiset joissa läpinäkyvä USO-muoviranneke on saanut reunaansa virkattua pitsiä tai päätynyt ikkunaksi kirjaan tai pikkuhousuihin.

Discounterintelligencen ongelma on, että se on kiinnostavampi prosessina, Pennasen Lahden taideinstituutin tutkintotyönä, kuin näyttelynä. Seikkailussa musiikin ja kuvataiteen välillä on ideaa, ja asetelma, jossa materiaalia on kerätty eri ihmisiltä, on hyvin kehitelty.

Mukana kuitenkin on niin monenlaista asiaa graafisesta suunnittelusta yhteisöllisyyteen, että missään niistä ei ehditä kovin syvälle. Yleisölle näkyvä lopputulos jää nyt keskeneräisen oloiseksi. Jatkaa tätä kyllä kannattaa.

Arja Maunuksela (Helsingin Sanomat 31.1.2002)


HYPNOOTTISTA MENOA, VITRIINISSÄ FANIKERHO

Sami Pennasen näyttelyssä DISCOUNTERINTELLIGENCE PHASE 2 on hittipotentiaalia. Tarjolla on minimalistista elektronimusiikkia ja faniklubin jäänteet vitriineissä. Tämä näyttely viettelee mukaansa vaivihkaa.

Kokonaisuus aukeaa hitaasti, mutta dj:näkin toimivan Pennasen äänisysteemi takertuu takaraivoon eikä lähde sieltä vähällä. Sen sijaan kuva- ja esinekoosteet ovat vaikeammin lähestyttäviä. Niiden joukossa on esimerkiksi rannekkeita ja hevitervehdykseen asettuneita käsiä. Muu esineistö tuntuu olevan yhtä sekalainen kuin kansainvälisen lentokentän löytötavaratoimisto.

Pennasen "musiikkivideot" tarjoavat oivan nostalgisointimahdollisuuden sitä haluaville. Niiden tarkoituksellinen kömpelyys avaa portteja muistelulle. Videoissa on aistittavissa häivähdys avantgarde-elokuvista ja videotaiteen isoisovanhemmista.
Ehdotonta nähtävää ja kuultavaa.

Juha-Heikki Tihinen (Vihreä Lanka 5/2002)


Index News Discography Sounds Image Gallery Charts Links Contact