New York City Survivors
Päiväkoti, Turku
Rumba 18/2002

Humalainen mies ei jätä laulajaa rauhaan. Kundi tulee koko ajan lavakoroketta kohti ja vaatii mikkiä itselleen. "Playbackia, playbackia", hän sopertaa. Laulaja Irwin Berg suuttuu kaverilleen, joka ei oikein tajua tilannetta.

Kevyt dramatiikka sopii New York City Survivorsin soundeihin, mutta Päiväkodin rauhallisessa keskiviikko-tunnelmassa häiriköinti korostuu. Jättäisi kundi kaverinsa rauhaan, ei ne niin monta keikkaa ole vielä soittanut, että voisi jo kyllästyttää. Eikä laulu tule nauhalta.

Turusta päin on kuulunut kehuja huhtikuussa ilmestyneestä 'The Game'-ep:stä, jolla New York City Survivors yhdistää rokin rosoisuutta elektroniseen tyyliin. Hypnoottiset rytmit yhdistyvät laulajan raakoihin hokemiin. Rokkaavuus tarkoittaa rähjäisyyttä, kun taas musiikin keinot -- ja nykytys -- ovat elektron. Soinnin painostavuus muistuttaa industrialista. Bergin laulu tulee käsiteltynä, kirskuvana ulos. Musiikissa kuulee samoja sävyjä kuin Primal Screamin uudella Evil Heat -levyllä, mutta New York City Survivors on silti selkeästi elektronisen musiikin leirissä. Levyllä sointi on vielä teknompi. Yhtyeen esiintyminen oli pienellä lavakorokkeella vähäeleistä. Päiväkodin tunnelman hienoiseen vaisuuteen vaikutti, että bändin soitto kuului hiljempana kuin DJ:n soittamat levyt.

New York City Survivorsin biisit tekee laulaja Irwinin kanssa Kim Rapatti eli Mono Junk, joka on julkaissut levyjä Dum Recordsillaan jo 90-luvun alusta. Hän soitti Koneistossa Mr. Velcro Fastenerin ja Imatran Voiman yhteiskeikalla ja toi molempien settiin lisäsähinää.

Nimensä bändi sai humalaiselta ahdistelijalta pari kuukautta ennen World Trade Centerin tuhonneita iskuja. Tapaus kuitenkin vaikuttaa: nimen sävy on vähemmän sci-fi kuin ennen. Etenkin keikkapäivänä 11.9.2002.

New York City Survivors on pirteä ilmestys. Suomessa harva tekee tällaista musiikkia ja keikka vahvisti ep:n antaman käsityksen, että yhtyeellä on oma tyylinsä.

Jonathan Mander

© Copyright Rumba / Jonathan Mander 2002. Julkaistu kirjoittajan luvalla / reprinted by permission.