Erkki Rautio ei vieroksu töitä
Vihreä Lanka, toukokuu 2003

Vapauden paradoksi

”Olen elänyt vuosia virkaheittona ex-opiskelijana ja työttömänä yhteiskunnan paaria-luokassa. Olen joutunut jatkuvasti todistelemaan itselleni ja muille, että en kuulu halveksittavien työtävieroksuvien syrjäytyneiden B-kansalaisten luokkaan.

Tamperelaisen Erkki Raution kuvaus itsestään ei kuulosta kovin mairittelevalta.

Raution ei kuitenkaan voi kuvitella vieroksuvan työtä, jos koukkaa hänen valtaville nettisivuilleen, pHinnWebiin. pHinnWeb on monen mielestä varmasti sekava kokoelma kaikenlaista: poliittista keskustelua, ylläpitäjän kollaasitaidetta, mystisen Harri Teikan provosoivia kirjoituksia, tietoa kirjallisuudesta ja elokuvasta ja okkultismiin liittyvästä alakulttuurista ja sen historiasta.

Ennen kaikkea pHinnWeb tarjoaa kuitenkin tietoa uudesta ja vanhasta marginaalimusiikista. Tärkein musiikin ala, jota sivuilla seurataan, on elektroninen musiikki ja yleensä sen älylliset suuntaukset - ei siis mikään normaali tanssikama. pHinnWebin sivuilla on monenlaisten elektrobändien haastatteluja, yleensä sellaisten, joita valtamediat eivät jututa. Monissa nettijulkaisuissa Rautio tiedetään suomalaisen elektronisen musiikin asiantuntijana. Onpa pHinnWebiä siteerattu New York Timesissakin!

Sivut ovat niin täynnä erilaista informaatiota, että ylläpitäjänkään kuvailu sivuista ei ole aivan tyhjentävä: ”pHinnWebin tarkoitus on tiedottaa ja yhdistää marginaalimusiikin alakulttuureita sekä jossain määrin heijastaa ylläpitäjänsä omia kulttuurisia intressejä.”

Suomalaisen musiikin vientiä

pHinnWebin alku kirjoitettiin vuonna 1995, kun amerikkalainen pienlehti pyysi Rautiota tekemään artikkelin Suomen teknokuvioista.

”Vuotta myöhemmin avasin kotisivun saman materiaalin ympärille”, Rautio kertoo. Samaan aikaan hän alkoi soittaa levyjä nimellä DJ pHinn.

pHinnWeb oli siis alusta alkaen mukana 1990-luvun suomalaisen elektronisen musiikin buumissa. Tarkoitus olikin levittää informaatiota Suomen elektronisen musiikin kirjosta.

”Sähkö-levymerkki, Jimi Tenor ja Pan sonic, tuolloin vielä Panasonic, olivat vuoden 1995 paikkeilla jo kulttinimiä, mutta heillä ei ollut minkäänlaista verkkoedustusta.”

pHinnWeb on laajentunut vähitellen. Työ jatkuu, vaikka sivun pitäjällä itsellään ei ole sivujen suhteen sen tarkempia suunnitelmia.

Rautio kiittelee, ettei lähtenyt 90-luvun lopun it-kuplaan mukaan. ”Pidin oman vapauteni ja sivut ovat pystyssä edelleenkin toisin kuin monilla muilla yrittäjillä.”

Tee-se-itse -levyjä

Raution uusin aluevaltaus on pHinnMilk Recordings, joka on julkaissut jo neljä levyä. Ensimmäinen levy kaksi vuotta sitten oli Raution ja hänen ystäviensä bändin Club Telex Noise Ensemblen kokoelma yhtyeen parilta keikalta.

Seuraavaksi tulleiden Kohinatuotannon ja Virtalähteen levyt kiristävät korvien väliin jäävää seutua taukoamattomilla hälyäänillä. Uusin levy on kokoomalevy, jolla monet elektronisen tai muuten marginaalisen musiikin kulttinimet, kuten hollantilainen Legowelt ja kotimainen Kemialliset Ystävät, tarjoavat remiksauksia Club Telex Noise Ensemblen kappaleista.

"”Perusrock ei kuulu pHinnMilkin alaan”, Rautio parahtaa.

Levyillä näkyy kuitenkin vahva punk-henki. Rautio polttaa jokaisen cd-romin erikseen ja levyjä tehdään tarpeen mukaan. Rautio tekee itse levyjen kansien kollaasit, jotka monella tapaa muistuttavat 80-luvun alun hardcore punk -levyjen suttuisia kansia.

Jämähtänyt populaarikulttuuri

pHinnWeb on ylläpitäjänsä mukaan vaihtoehto ”tai pikemminkin täydennys” Suomen jämähtäneelle populaarimusiikkilehdistölle ja valtamedialle.

Se näkyy ennen kaikkea siinä, että sivuilla esitellään monia tuntemattomia tai vasta nousevia nimiä. Raution oma suhde alakulttuureihin on tosin kahtalainen.

”Alakulttuureissa piilee aina muutoksen siemen, mutta voi olla, että nykyään tämä muutos on lähinna esteettistä. Elämme kiinnostavassa tilanteessa, jossa media ja liike-elämä tarjoavat näennäisesti loputtomia vaihtoehtoja ja valinnanvapautta, mutta todellisuudessa tämä vapaus koskee vain rajallista osaa ihmisistä eli niitä, joilla on varaa siihen."

Rautio sanoo itse olevansa jossain poliittisen kartan ”ylä- tai alapuolella”. Kelan työmarkkinatuella ja sossun rahoilla elävä Rauti haaveilee oikeudenmukaisemmasta yhteiskunnasta, jossa kaikilla olisi mahdollisuus ylläpitää omaa pHinnWebiään.

”Uskon, että individualismin ja altruismin voi yhdistää. Yhteiskunnan tarjoamien turvaverkkojen ja yksilönvapauden täytyy olla yhteismitallisia, ja näiden yhdistäminen on demokratian todellinen tehtävä.

Politiikkaa ei saa tunkea

pHinnWeb ei kuitenkaan ole ensisijaisesti yhteiskunnallinen tai poliittinen sivusto.

"pHinnWeb on hyvin heterogeeninen kokonaisuus, eikä mikään yhden asian liike"”, Rautio jatkaa." ”Jos joku tulee sivustolle vain etsimään tietoa mielimusiikistaan, en iske hänelle kättelyssä banderollia kouraan, mutta jos hän on kiinnostunut, hän löytää sivustosta jotain muutakin. Se on kävijän omassa vallassa, ei minun.

pHinnWebin sisältämä poliittinen kritiikki kohdistuu lähinnä yhdistelmään media, kaupalliset ja poliittiset intressit, jotka ovat Raution mukaan kaikki kytkyssä keskenään.

Näkökulmani on silti pikemminkin satiirinen kuin julistaa”, Rautio toteaa. Hän haluaisi, että ihmiset kyseenalaistaisivat enemmän: ”Kavahtakaa kaikkia absoluuttisiksi väitettyjä totuuksia ja ihmisiä, jotka haluavat ajatella puolestanne.”

Rautio tietää, että hänen puuhastelujaan voi pitää monella tapaa outona ja hyödyttömänä. Eihän tämä ole oikeaa työtä!

”En sulata nykyistä vallitsevaa ajattelutapaa, että minun pitäisi hengissä pysyäkseni niellä työelämän tarjoamaa riistopaskaa ja vielä osata hymyillä sen päälle”, Rautio puuskahtaa.

"Olen seurannut itsepäisesti aina omaa linjaani. pHinnWebiä ei olisi syntynyt, ellen olisi jääräpäisesti vältellyt kaikkea ns. oikeaan opiskeluun ja työntekemiseen liittyvää, ja vain keskittynyt seuramaan omaa johtotähteäni.”

Rautio vaikuttaa tyytyväiseltä elämäänsä: ”Ellei välttämättömään toimeentuloon liittyviä jatkuvia ongelmia olisi, voisin väittää eläväni hyvää elämää. Minulla on koko ajan inspiroivaa, joskin palkatonta työtä, saan olla tekemisissä muusikoiden, artistien ja muiden loistavien tyyppien kanssa, harrastan jatkuvaa itseopiskelua. Voisiko tätä kutsua vapauden paradoksiksi?

www.phinnweb.org


Copyright © Juri Nummelin/Vihreä Lanka 2003. Julkaistu kirjoittajan luvalla / Reprinted with writer's permission.


[b a c k]